Китай: Ще използваме всички средства, за да предотвратим разпространението на епидемията

Ма Сяоуей, председател на Китайската национална здравна комисия, обяви че ще използват всички средства, за да предотвратят избухването на новия коронавирус (COVID-19).

Ма Сяоуей изнесе реч на срещата за превенция и контрол на епидемията в провинция Хъбей, проведена чрез видеоконференция предишния ден.

Посочвайки, че трябва да се разбере неотложността на предотвратяването и контролирането на епидемията и да се започне процедура за спешно реагиране, Ма Сяоуей заяви, че ще бъдат използвани всички средства за предотвратяване на разпространението на епидемията в провинция Хъбей.

Ма Сяоуей призова за гарантиране на качеството на тестовете за нуклеинова киселина, бърза карантина на източниците на инфекция и разкриване на веригата на инфекцията възможно най-скоро.

Председателят на Комисията Ма също подчерта необходимостта от постигане на целта за "нулева инфекция" в болниците с решителност.

Към 7 януари местното правителство на Хебей изпрати 3000 медицински персонал от други провинции в Шицзячжуан, за да помогне в борбата с епидемията в Шицзячжуан, столицата на провинция Хъбей.

Наскоро случаите отново започнаха да се увеличават в град Шицзячжуан, на 300 километра от столицата Пекин. Поради тази причина бяха започнати мащабни тестове за нуклеинова киселина, обхващащи всички жители на града. Досега са тествани 10 милиона 250 хиляди души. 354 от тестовете дадоха положителни резултати. Съобщава се, че 87% от онези, които са положили тестове, са били в района Gaocheng в Shijiazhuang.

Посочва се, че епидемичната ситуация в Шицзячжуан все още е сериозна.

 Източник: Китайско Международно Радио /Çin Uluslararası Radyosu/


Hibya Haber Ajansı