Симптоми, признаци и диагностика на бъбречен рефлукс

Изявление за бъбречния рефлукс от члена на факултета Д-р Чагдаш Гьокхун Йозмердивен

Това е потокът от урина, съхраняван в пикочния мехур (пикочния мехур) назад към пикочните канали (уретерите) и бъбреците. Тази ситуация улеснява достъпа на бактериите до бъбреците, което води до инфекции, които могат да доведат до загуба на функция в бъбреците и разширяване на пикочните пътища и бъбреците (хидронефроза). Честотата на появата при деца е около 1-2%.
Симптоми, признаци и диагноза
Една от причините, които трябва да ви дойдат на ум, когато разширяването се открие чрез ултрасонография в бъбреците на плода, проследен в утробата, е Везикоуретералният рефлукс (ВУР).  ВУР трябва да се подозира при всяко дете, което има фебрилна инфекция на пикочните пътища в ранна детска възраст. Най-честата група пациенти са момичета, които идват с чести инфекции в предучилищна възраст. Тези деца също могат да имат инконтиненция през деня и нощта и обикновено запек. Ако се счете за необходимо при тези деца, се извършва рентгенологично изследване (унищожаване на цистоуретрография) чрез вкарване на лекарство в пикочния мехур, което се използва за диагностика на ВУР.
Ако се открие ВУР, се разбира чрез извършване на бъбречна сцинтиграфия (DMSA сцинтиграфия) дали причинява увреждане на бъбреците. За този тест се прилага много малко количество радиоактивен материал интравенозно и се оценяват загубите, които могат да възникнат поради рефлукс в месестата част на бъбрека (бъбречен белег).
Лечение
Ситуации, необходими за експлоатация:
1. Висококачествени ВУР при диагностициране
2. В случаите, когато нови рискове от инфекция не могат да бъдат взети под внимание, дори ако това е двустранно или възниква тежък бъбречен белег.
3. Изпълнителни атаки на инфекция, които не могат да бъдат предотвратени въпреки превантивното антибиотично лечение

Хирургичното лечение може да се извърши по два начина, открито или ендоскопски. При отворена хирургия се създава нов кръстовище, което няма да позволи обръщане на кръстовището на пикочните пътища и пикочния мехур и процентът на успех е 95%. При ендоскопската интервенция се прилага частично затваряне на кръстовището на пикочните пътища и пикочния мехур с инжектиране на вещество, но това не е толкова успешно, колкото откритата хирургия. Може да са необходими повторни опити.

Източник: Информационна Агенция Хибя /Hibya Haber Ajansı/


Hibya Haber Ajansı