Проведе се 8 конференция на високо ниво за икономиката и търговията между Китай и ЕС.

Проведе се 8 конференция на високо ниво за икономиката и търговията между Китай и ЕС.

След избухванетона епидемията, вчера се проведе осмият диалог на високо ниво за икономиката и търговията между Китай и ЕС чрез видеоконференции, на който бяха разгледани въпросите за насърчаване на сътрудничеството между Китай и ЕС и възраждане на световната икономика. 

На срещата, председателствана от вицепремиера на Китай- Лю Хи и вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, борбата срещу избухването на Ковид-19, управлението в световната икономика, защитата на веригите за доставка, Споразумението за инвестиции между Китай и ЕС, реформата в Световната търговска организация, отварянето на пазарите беше договорено да се разшири мащабът му и да се засили сътрудничеството в различни области като цифровата икономика. 

На срещата бе съобщено, че ще бъдат положени съвместни усилия за изпълнение на постигнатите по-рано компромиси между китайския президент Си Дзинпин и председателя на Съвета на ЕС- Чарлз Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Лю заяви, че засилването на солидарността в борбата срещу епидемията, възраждането на световната икономика, поддържането на многостранността и системата за свободна търговия ще бъде от полза за Китай, Европа и целия свят. Като подчерта, че Китай е един от важните партньори на ЕС, Домбровскис заяви, че подобряването на отношенията между ЕС и Китай е в общ интерес и за двете страни.

Китайско международно радио


Hibya Haber Ajansı