10 правила за кърмене на бебето по време на пандемия

Високият риск от предаване на инфекция с Covid-19, който се наблюдава при повечето хора всеки ден, е друга грижа, особено за бременни жени и кърмещи майки.


От една страна, майките, които отчитат собственото си здраве и своите бебета, от друга, мислят че могат да предадат вируса и да се откажат от кърменето! Въпреки това, поради защитната характеристика на кърмата, бебетата не трябва да бъдат лишени от това съкровище.
От болницата "Аджъбадем Козятагъ" специалистът по детско здраве и болести Д-р Елиф Кьошели Шахин, заяви че няма доказателства затова инфекцията с Covid-19 да се предава на бебето по време на раждането или чрез кърмата: „Майката може да кърми бебето си, като обръща внимание на хигиената на ръцете и носи маска. По този начин тя ще защити бебето си срещу Covid-19, както и други вируси, тъй като осигурява важни елементи, които укрепват имунитета на бебето. Специалиста по детско здраве и болести Д-р Елиф Кьошели Шахин обясни значението на кърмата и правилата за безопасно кърмене при пандемия, и направи важни предупреждения и предложения.
 
Кърмата предпазва бебето от болести!
Световната здравна организация и Американската академия по педиатрия препоръчват бебетата да се хранят с кърма през първите шест месеца от живота си и след това да продължат кърмата, като добавят допълнителни храни, подходящи за месеца до навършване на двегодишна възраст. Заявявайки, че кърмата предпазва бебетата от много инфекции благодарение на своите имуноподдържащи компоненти, специалистът по детско здраве и болести от болницата "Аджъбадем Козятагъ", Д-р Елиф Кьошели Шахин дава следната информация: „Няма доказателства, че Covid-19 се предава на бебето при бременни жени директно от утробата на майката, чрез кръвта по време на раждане или чрез кърма след раждането. Смята се, че предаването в настоящите случаи става по дихателен път. В проведените проучвания коронавирусните антигени не са открити в млякото на майки, които са имали инфекция, а напротив, са открити (защитни) антитела срещу коронавирус. Поради тази причина много здравни организации, особено Световната здравна организация и Американският център за контрол на инфекциите, препоръчват майките с инфекция с Covid-19 да продължат да хранят бебетата си с кърма. "
 
10 правила за безопасно кърмене!

Подчертавайки, че майките с или заподозрени в носенето на вируса Covid-19 не трябва да забравят точките, на които трябва да се обърне внимание, докато кърмят бебетата си, Д-р Елиф Кьошели Шахин,  казва че редовното хранене на майката, достатъчната консумация на течности и адекватният / качествен сън са важни както за борба с инфекцията, така и за приемствеността на кърмата. По тази причина Д-р Елиф Кьошели Шахин изброява правилата, които трябва да се спазват по време на процеса на кърмене, както следва:
1. Най-добрата предпазна мярка по време на кърмене срещу риска от предаване на Covid-19 е носенето на маска, която покрива устата и носа. Трябва да се използва стандартна 3-слойна хирургическа маска, може да е за предпочитане да се използват двойни маски за повишаване на защитата.
2. Маските N95 не са подходящи за пациенти и такива със съмнение за заболяване поради затруднено дишане. По-специално, хората със съмнение за заболяване никога не трябва да носят вентилирани маски. 
3. Всички дрехи на хората в къщата трябва да се перат на 60-90 градуса, а стаята, в която майката храни бебето, да се проветрява често.
4. Майката трябва да измие ръцете си, за предпочитане със сапунена вода, включително между пръстите, за 20 секунди, преди да вземе бебето си на ръце, а ако няма сапун, трябва да използва дезинфектант за ръце на алкохолна основа. Докато са болни, бижутата като пръстени и гривни не трябва да се използват за почистване на ръцете, за да бъдат по-ефективни.
5. Не е необходимо да се мие гърдата преди всяко кърмене, освен ако не е кихана директно върху нея.
6. Повърхностите, които постоянно се докосват през деня, трябва да се почистват рутинно.
7. Ако майката е твърде уморена, за да кърми, кърмата трябва да се изцежда със специална помпа и да се дава на детето с помощта на някой, който не е болен. Помпата, контейнерите за съхранение на мляко и използваната апаратура трябва да се дезинфекцират след всяко доене.
8. Освен часовете за кърмене, майката трябва да се държи в стая, отделена от здравите индивиди и бебето у дома, а нуждите на бебето, като смяна на памперси, обличане, къпане и сън, трябва да бъдат удовлетворени от някой друг.
9. Ако майката не проявява симптоми, въпреки че тестът Covid-19 е положителен, необходимостта от лекарства трябва да се изчисли добре и ако е възможно, да се предпочитат алтернативи, съвместими с кърменето, които не преминават в млякото.
10. Майките, които се лекуват в болницата, могат да продължат да кърмят, като носят маски и халати, или могат да получат мляко от здрав болногледач.
 
Източник: Информационна Агенция Хибя /Hibya Haber Ajansı/


Hibya Haber Ajansı